Nyårsförberedelser fort.

Sparrissoppa
1/2 gullök, hackas
2 knippen grönsparris, kuttas och spara 8 knoppar, typ 4 cm långa
1 1/2 hönsbuljong
7 dl vatten
2,5 dl vispgrädde
salt & peppar

Bryn löken lite häll i allt annat och koka upp och låt koka ca 6 min. sparrisen behöver bli lite mjuk så att man kan mixa ihop den i matberedaren.
Mixa lök och sparrisen och häll tllbaks den i kastrullen. Smaka av.
Färdigt
När jag serverar den så kokar jag upp den och kör i stavmixen för att få den fluffig. Servas genast med 2 lättgrillade knoppar på vardera tallrik. detta blir en soppa för fyra.
Det ska serveras två canapeér till soppan.

Jag förbereder nu röran till den ena.
Rökt renstek från Bruksvallarnas rökeri, kesella, gräslök, paprika, salt & peppar.
Den andra canapeén ska det vara en getost från jämtland,  skärvångens Bymejeri. Den ska jag servera varm och på ett smörbrynt vittbröd helt naturellt eftersom det finns så många smaker från soppan och rensteken.
Om jag skulle ha serverat den ensam som en förrätt så hade nog bacon och fikonmarmelad fått följa med.

Hummer ska vi ha men den ska serveras helt naturell. Har så många gånger gjort röror mm till hummern men ingen i vårat sällskap är intresserad utav det så inget tjafs i år och heller inget att förbereda.

Black & White blir årets varmrätt. Tja den har vi haft förr men det var önskemålet och varför inte göra lätt för sig ibland. Oxfile blir det endast i år ( ska ju vara fläskfile också ) men det fanns bara bamse oxfileér så varför inte.
Den putsar jag, skär bort den vita senan och gör min tryffelsås från grunden:
Bryn morötter, lök, palsternacka och köttputset. Tillsätt 2 msk mjöl och häll på 1 dl vatten. Koka upp igen och tillsätt 2 dl röttvin. Behöver inte vara av en bra sort. Ta det gamla som du har lämnat i kylskåpet och inte slängde sist du drack.
Koka upp igen, smaksätt med soya, timjan, oregano, salt & peppar. Tryffeln struntar jag i så det blir en hederlig god rödvinsås.

Ja det börjar hända saker i köket.
Kanske ett glas vitt skulle smaka......


Nyårsförberedelser

Det här är den absolut bästa dagen på året. Att få förbereda maten och framförallt drycken till kvällens meny. Jag har längtat till den här morgonen efter att i några dagar har inhandlat och funderat så är det äntligen dags att börja tilllaga alla rätter.
Det häftiga är att den här kvällen så lyxas det till. Jag skulle hoppas att fler faktiskt festade till lite mera under hela året. För det finns ju så mycket i både dryck och mat som behöver provsmakas. Tänk alla fantastiska bubbelviner som är så goda och vissa billiga som förtjänas att drickas mer än en gång per år. Men här ska det lyxas till, idag får det kosta. Det är ju faktiskt bara nyår en gång om året, vi har sagt det, jag har hört många säga det både på systemet och på Ica så här kommer mina förberedelser till kvällens nyårsmiddag.
Jag börjar dagen med att göra desserten:

Cheesecake with orange & chocolate 6 port.
Tar fram matberedaren, världens bästa maskin. Någar minuter och grunden till desserten är färdig.
150g Choc Chip Cookie
3 msk smält smör.
Täck botten på en plastfolietäckt skål 4x4 cm ( 6 st )
Vispa 2 dl grädde inte för hårt
Vispa 2 äggulor och 1 dl socker hårt och poröst. Rör i 100g phildelphiaost och skalet av 1 apelsin. Bara skalet, apelsinen ska fortfarande vara orange efteråt. Det vita är bäskt.
Vänd ner den lättvispade grädden i smeten och häll i formarna.
Bör vara i frysen minst 4 tim. 

OBS
Ha alltid en dessert nr 2 redo när du bjuder på middag och gör desserter som mousse, pairfait och sådana som ska frysas och stelna. Eller som jag har gjort idag, göra en dessert för första gången. Även den bäste kan misslyckas och då måste det finnas en plan B. Jag har alltid glass och bär i min frys.  

Fortsättning föjer med bla Sparris soppa.

- 25 grader

Kroppen är definitivt inte van vid detta. Jag fryser ansiktet av mig. Men nu är det som det är och lite häfigt är det allt tycker jag. Har varit ute och sprungit idag och var som en issnögubbe när jag väl var tillbaks. 20 min fick räcka sedan blev det lite styrketräning i källaren. Sin egen kropps vikt är ett bra instrument för träning.
Idag har Lelle jobbat och Christina, jag och Jörgen var en snabbis på stan här i Östersund. Köptarmen drog men jag blev istället 300 kr rikare pga av att jag lämnade tillbaks en julklapp och fann inte vad jag ville ha istället.
Har varit på systemet och önskar att det vore nyårsafton idag. Har nämligen köpt Sav art. 7788, är så nyfiken på de jämtlänska bubblorna. Ett bubbel som är gjort på björksav. Imorgon ska jag träffa han som har gjort denna dryck och få höra hela berättelsen och även få en korrekt produktinformation. HÄFTIGT!

Matkollen:

Ikväll blev det en varm brietoast till förrätt
Kyckling i kvibille ost och hasselbackspotatis till varmrätt
Krusbärspaj med vaniljsås till efterrätt

Aperitif: Wildboar´s Rock.
Ett  gott vitt vin med härlig syra. Hade aldrig köpt det här själv. Box och en förfärlig hemsk ettikett. Men som tur var så hade Christina köpt det och vi fick smaka det.

Rött: Penfolds, rawsons retreat, shiraz, cab.

Dessertvin:Moscatel från Douro, ja ni läste rätt, från Douro . Real Companhia Velha gör ett fantastiskt sådant.

Ser fram emot morgondagen och mötet med Peter Mosten.



Östersund

Det är ju ett fantastiskt fint vinterväder, idag - 25 grader.
Oturligt så har vi varit och farit på vägarna och det har inte varit så roligt. Efter Kristinehamn så åkte vi upp till Delsbo till våra underbara vänner och våran andra familj. Christinas mamma och Janne har ett hus där i idyllen. Det tog oss dryga 6 timmar upp, stackars Jörgen. Men han vill inte att jag ska köra, så jag läser och sover.
Vi fick en härligt god middag och vi sov sen över och åkte vidare till Östersund idag. Landskapet var helt otroligt och rena rama zoot
En skock av renar mötte oss på vägen ett par gånger, älgen visade sig och jag väntade bara på vargen. Nu är vi äntligen här i Östersund och då ska vi se hur mycket skidåkning det blir av i det kalla vädret.
Några dagar kvar på det här året och det ska bli träning av för mig och Christina.

<3


Jul

Ja då har det varit jul igen. Det här året var det extremt stressigt inför jul. Jag bestämmde mig för att inte stressa upp mig men hur lätt är det när tiden bara inte räcker till. Skinka blev det ingen kokt i år. Julkort inga gjorda fast det är något jag älskar att sitta och pyssla med.
Jaja, vad gör väl det nu, jag fick ju vara i New york istället och jag har ätit massor av god jul mat, träffat hela familjen och även en del utav släkten.
Farfar Harry har jag också varit och hälsat på, farfar har nu fyllt 85 år och är pigg och blev mycket glad över att vi kom och hälsade på.
Glada överraskningar kom det också, brorsan ska bli pappa igen.

Julklappar:

Pulsklocka
Biljett till skatan på Rival
1 fl Amarone ( Tommasi)
Badsalt
Yogamatta
presentkort på NK
Vin & mat bok

Tack Tomten

DEN SOM INTE TAR BORT LUDDET SKA DÖ

Tack David Batra, jag har skrattat. 
Om ni vill läsa nåt roligt så köp den här boken nu. En super rolig bok om lappar.

Ett exempelfrån boken ärdet här:
Du som fiser i hissen om mornarna - sluta med det!

/ Styrelsen

Man har svårt att tro att den här lappen verkligen har suttit uppe.

Davids kommentar:

Tänk att lukten satt kvar så länge att det hela blev en fråga för styrelsen. Jag skulle vilja se protokollet från det bostadsrättsföreningsmötet:
§ 1 Avgiftshöjning pga ränteläget.
§ 2 Projektering av stambyte
§ 3 Styrelsen åtar sig att skriva en uppmaning till den som fiser i hissen att omedelbart att sluta.

KUL!

NEW YORK

14 år senare har jag varit där igen och det var helt fantastiskt. Kände inte igen mig, mycket var nytt och jag antar att det är så att jag inte heller sökte efter samma sak nu som då.
Pulsen var hög när vi landade och det var alldeles underbart.
Jag och 13 grabbar gjorde NY på fyra dagar och jag var rejält jetleggad när jag landade på Arlanda väl hemma igen.
Vi bodde nere i Northend Ave och passerade ground zero varje dag. Ingen rolig syn men man förstår hur bra man har det.

Besökta restauranger:

BLT Prime
111 East 22nd Street



Ett sjyst, super bra Steak house

Ottomanelli NY Grill
1424 Lexington Avenue New York



Ett mysigt litet brunch / brasseri ställe. Sånt man ser på filmerna:)

Rosa Mexicana
Union square, 9 east 18th street



Här snackar vi Mexikanskt inte EL Maco. Mango margaritan drömmer jag om.

Mycket shopping blev det, nu har jag träningskläder så det räcker för ett tag. Margaritas har jag provat så det står härliga till. Mycket inspirerande för Texas Tequilabar.
Nu i helgen blev the Orange Margaritas en hit.



Jag lovar att det inte går 14 år innan jag är tillbaks i New York igen.


Köttbullar

Det är söndag och idag måste jag bara ha köttbullar. Jag har hittat en ny kompis i köket och kom på den briljanta idén för att jag skulle använda gamla brödskalkar till ströbröd. Jag orkade inte riva brödet så jag la det bara i mjölk och det blev så klumpigt så då kom jag på att använda mixern.
Ja och varför inte då lägga i löken också och mixa allt. Sagt och gjort, vips så var det klart.



Det här är säkert ingen revolutionerande idé för er, men för mig var det fantastiskt. Det värsta jag vet är att riva löken. Ni kommer säkert ihåg vem det är som brukar sköta det i våran familj.


Köttbullarna blev ju såklart jättegoda och det var en perfekt middag.
Annars har dagen handlat om yoga, skidskytte, godis och vila. Kan vara möjligt att en förkylning är på väg att angripa min kropp. VÄGRAR bli sjuk.


Yes!!! Målet är nått.

Jag har kämpat och bråkat med 4kg envisa överviktskilo. Dom är borta nu. Jag är så glad, ÄNTLIGEN.
Det sköna i det hela är att det bara beror på träning. Jag äter fortfarande allt, dricker vin och äter godis. Så när vågen visade 59,9 kg blev jag förvånad men lycklig. Nu är det bara att kämpa på. Träningen funkar jättebra och jag har kommit in i ett bra flyt. 5 ggr i veckan blir det träning och det är löpning, styrketräning och yoga som gäller.
Vinterlöftet är nu att det här ska hålla i sig och vågen ska visa 58kg nästa år.
Idag har jag en behövlig vila och i morgon blir det poweryoga.

Ha en skön helg!

nyföretagarecentrum.org

Ja äntligen har jag kommit till skott att anmäla mig till nyföretagarecentrum. Där får man GRATIS rådgivning om allt som rör att ha / starta eget företag.
Min tanke är inte att stara ett stort företag för jag trivs med att vara anställd och slippa huvudvärken. Men jag skulle ändå behöva kunna fakturera om jag ska hålla i dryckesprovningar. Än så länge har mina provningar varit privata eller i jobbet men förfrågningar börja rulla in.
Den 16 december är jag nu in bokad och vi får se vad jag kan lära mig.
Skönt när man tar tag i saker som man vill göra. Ibland går tiden bara och det rullar bara på:0)

There is something about Tequila




Quartetto art 6785



En nyhet på systemet och jag är såld.
Ett måste!
KÖP

Vinet kostar 57 kr och jag har inga förväntningar men min kollega Jessica har provat det och jag köpte ett par flaskor. Tack Jessica, mycket gott!
Jag är ledig och har tvättstugan efter ett avslutat 42 minuters löpningspass och jag hade sagt till Jörgen att det skulle bli 7 rätters idag och den stora sensationen var att öppna min 87:a Montecillo Reserva som jag fick i Spanien på besök förra året.
Maria Martinez gav oss en varsin present och 87:an ska vara helt fantastisk, men jag är rädd för att den inte ska hålla mycket längre.
Men jag orkade inte med nån sju rätters idag och hade inte inspiration för dryckes kombinationer som hör till.
Så det blev så här istället och jag är hel nöjd.
Öppnade upp Quartetton och tog en klurre och kände en stark djup lakrits smak och tänkte, oh no EKAD!!!
Men det fick stå en stund och vinet växte, en djup härlig färg och smaken var seg.
Doft: kryddigt, animaliskt lite lite rökigt, hög alkohol, stor doft med djup, plommon, söt lakrits.
Smak: Balanserat, lakrits, MÖRKA sega bär, oljigt och segt, mörk choklad.
Prisvärt = 57 kr

Åt till:


Två toaster, till skagen drack jag mineral vatten och vinet var utsökt till en varm getost toast med honung och pinjenötter.

Till varm rätt: Färsk pasta med tomat,vitlök, mozzarella och grillad fläskfile. Vinet funkade, men inte något jag rekommenderar. Syran i tomat och lime som jag hade i funkar inte så bra.
Fläskfile med någon potatisform och rostade grönsaker passar nog bättre.

Nu är det dags för efterrätten.
Fortsättning följer......


RSS 2.0