Vad är Tequila? del 4

Tequila finns i 2 kategorier
TEQUILA MIXTO
TEQUILA 100% AGAVE

Mixto är en "blended" Tequila
Man måste använda sig utav minst 51% blue agave resterande får vara andra sockerarter.

I Tequila 100% agave finns inga andra sockerarter. Detta blir en premium produkt,dyrare än en mixto.

Både mixto och 100 % agave Tequila finns i dessa nivåer

Tequila Blanco
Icke lagrad Tequila.
Det finns några få varumärken som har lagrats på ståltank. Generellt är blanco olagrad och ofärgad.

Joven ( Gold)
Olagrad Tequila med färg & smakämnen

Tequila Reposado
Lagrad 2 månader upp till 1 år. Tequilan har fått en gyllenbrunfärg.

Tequila Añejo
Lagrad 1 år upp till 3 år. Tequilan har fått mycket färg och aromer från fatet.

Tequila Extra Añejo
Lagrad 3 år och uppåt. Denna nivå kom till 2006.
En möjlighet för producenten att Premiumbetona produkten.

LAGRING
Producenten kan helt fritt välja fat. Vanligtvis använder man gamla bourbon fat. Till bourbon använder man endast nya fat och för Mexarna blir detta framförallt ett billigt alternativ.
Flera typer av fat är:
Sherryfat
Limousin ( fransk ek )
Ny amerikansk vitek





BUSCADORES FAT

BUTELJERING
100% agave Tequila får endast buteljeras i Mexico. Mixto får säljas och fraktas som bulk utanför Mexikos gränser. Personligen tycker jag att det är fel och hoppas att dom gör något åt det. Övervakningen av Tequila är strikt. En person från Consejo del Regulador besöker destillierna 2 gånger om dagen, fat får inte öppnas utan deras närvaro ect ect.
Men man kan bulka ut Tequila från Mexiko och inte bry sig om vad som händer med drycken senare. Vad som hälls i flaskan har man alltså egentligen ingen aning om.
Självklart finns det en uppföljning och så vidare men vill man skydda  sin produkt så fallerar det lite här tycker jag.
Buteljering får ske i både pet och glas flaskor. Högst 5 liter och trätunnor är förbjudet.



Vad är Tequila, del 3

Agaven är skördad och kokt. Stärkelsen är omvandlad till andra sockerarter så att man nu kan jäsa josen. Utan socker blir det ju ingen alkohol.
Detta kan man göra på flera olika sätt. Man kan jäsa i ståltank, träkar, lerkrus och kake. Allt är möjligt. Det renligaste och bästa kontrollerbara metod är ståltank.



Här jäser det för fulla muggar.
Sergio Vivanco som gör min absoluta favorit Tequila Buscadores spelar klassisk musik under deras jäsning av Tequila. Dom andvänder sig av en egen utvald fransk jäst. Dom lägger lite i en påse som först får jäsa i ett litet kar, innan man  fyller på och kör i stora ståltankar.
Det här är likaså en viktig detalj i produktionen av Tequila som kokningen.
Jäsningen ger mycket aromer. Långtid / korttid, lågtemperatur, hög temperatur, naturlig jäst, standard jäst.
Det finns så många sätt och inga är rätt eller fel.
Men att Buscadores är något alldeles extra måste ju bara komma från att det dansas i karen till den vackra musiken.



MIN IDOL : Sergio Vivanco

 Agave fält i Los altos ( terakotta röd,mullrik ) Det här är hos Buscadores

 Agave fält i Tequila Staden ( torrt och kargt )

Man destillerar Tequila vanligtvis 2 ggr. Trippel destillering används men är inte så vanligt. Sauza och La Comfradia är några som sticker ut i mängden och har några varumärken som trippel destilleras.
Med destillering menas att man förhöjer alkoholen som har blivit till från jäsningen.
Man höjer upp Tequila till 55%.
Innan buteljering blandar man ut spriten och säljs som oftast runt 38%.
Regler för destillerings maskiner är inte strikta i lagen om Tequila.
Man använder sig av Enkelpanna ( Alambic ) eller Kolonndestillering ( patent Still)
Destillering av sprit är inte min starka sida. Jag är jätte glad att jag har fått varit med och sett hur detta går till.
Jag måste bara få komma till fler producenter och få se tillvägagångsättet. Det är något som facinerar mig.


Vad är Tequila, del 2

Man ska nu koka agaven. Det kan man göra på många sätt och det är här som Tequilan börjar få sin egen specifika karaktär. Agaven måste klyvas för att få en jämn bakning. Detta sker som oftast för hand med yxa.
Producenterna använder sig av underjordsbakning, tegelungsbakning, eller tryckokare.



Vilket man bestämmer sig för att göra beror på tid, vilken karaktär man är ute efter eller kanske rent utav en familjetradition.
Agaven blir nu mjuk och stärkelsen i piñan har nu övergått till en honungslik smak ( stärkelsen har omvandlats till andra sockerarter )
Utan socker ingen alkohol.



Det är nu dags för malning av agaven och här finns det också olika metoder. Den äldsta är krossning med hjälp utav en TAHONA.



Den tunga stenen krossar den kokta agaven så att agavejosen separeras från fibrerna. Den här metoden är tidskrävande men ack så god den färdiga produkten blir. Det här är besök hos 7 Luegos i Los Altos.

Mekanisk kvarn är den vanligaste metoden för malning av agave.
Lite bilder från Reserva del Señor, grundarna till Patron.



Fibrerna som blir kvar används till gödning, tillverkning av papper ( stort hos José Juervo ) och vägbyggen.

Diffuisonsmaskin används av några få av de största destillerierna och agavejosen pressas ut  med hjälp av tryck och ånga. Det här blir Tequila som är mycket industriell, smakar rent och spritigt. Det finns inte mycket av aromer kvar av den ädla agaven. Dom här destillerierna säljer sin agave vidare som går till vägarbeten efter att dom har producerat sin Tequila.
Don Roberto är ett mega stort destilleri som använder sig utav den här metoden, dom har ett eget varumärke men gör också Tequila åt andra producenter.
 
  


Vad är Tequila?



Tequila är ett agave destillat från Mexico. Gjort på endast en typ av agave "Tequilana Weber Blue" den du ser på bilden. Tequila är en ursprungsskyddad produkt som endast får tillverkas i Mexico och 5 delstater. Jalisco är den viktigaste delsstaten och där tillverkas så gott som alla Tequila.
Jag har varit där och sett hela produktionen från så väl frö till drickbar sprit.
Det har varit en fantastisk resa som jag med 8 andra duktiga och inspirerande personer har fått varit med om.

Plantan tar minst 6 år att få mogen om man har användt sig av ett hijuelos ( barn ) dvs ett skott som har växit upp bredvid.
Om man frösätter, "Bulbillos" får man dubbla åren.
Under de första åren odlar man annan spannmål mellan agaveraden, vilket berikar marken men efter det 3:e året så blir det för trångt.
Tyvär så används det en hel del bekämpningsmedel för att hålla ohyra och mögel borta från plantorna. Men just nu pågår ett hårt jobb via Consejo del Reglador ( organet som ansvarar för Tequila industrin ) att försöka jobba mera ekologist.
Något man gör i Oaxaca och Mezcal industrin. 



Jima ( skörden) sker för hand av Jimadores året om. Man försöker undvika skörd under regn perioden då agaven är extra tung.
Dom använder sig utav en Coa för att ta bort bladen. Det här ett tungt arbete. Ca 150 planter per dag / jimadores
Jag var helt slut efter mitt tappra försök.
Så mycket av det gröna ska bort för att undvika bittra smaker i den färdigproducerade produkten och även roten av "Quiote"


Del 1, fortsättning följer:)

SHOES 4 YOU

I dag har jag gjort mig själv glad. Behövde ett par nya skor och slog till och köpte det och ett par stövlar.Det var verkligen dags och jag behövde dom jätte mycket.
Snygga va?

 

Är ni sugna så har Pernilla rea, 30-70% rabatt och affären ligger på Karlavägen 73.
Lycka till!  


Hemma igen

Efter supertrevliga, interssanta och intensiva dagar i Mexico är jag nu hemma igen. Jetlag och lite trött och idag har jag inte gjort så mycket mer än att tvätta och lagat köttbullar.
Köttbullar var bara ett måste, jag började redan i torsdags att drömma efter dom. 
Mexikansk mat i all ära men köttbullarna slår allt.
Har varit helt borta från datorer, telefoner och allt vad nyheter är. Det har varit Tequila och Mezcal från morgon till kväll.
Tyvär är jag lika blek nu som innan jag åkte för vi har blivit upphämtade i buss på morgonen och avlämnade med buss på kvällen.
Strålande blå himmel med 25-30 graders värme, I love Mexico. Men tyvär var det inomhus eller i skuggan vi vistades hela tiden. 

Fortsättning följer...... 


RSS 2.0