SAV

Jag fick äran att i sällskap av Jörgen , Lelle och Lasse hälsa på hos Peter Mosten dagen innan nyår.
Peter är en ekoingenjör som tillverkar SAV. 
Han hittade ett gammalt recept från 1785 när han hade i uppdrag att föra ett index över forskningsrapporter från 1700-talet till 1981 om kemiska substanser och dess påverkan på människan.
Nyfikenheten fick Peter att börja exprimentera för att få något drickbart efter det här receptet.
SAV är mousserande och har en alldeles egen smak. Torrt, mineraligt, animaliskt och det finns inte den bekanta sötma som det faktiskt finns i vin
2 år tar det för att bli en färdig produkt efter skörden som sker i maj när kälen släpper i marken. En häktisk tid är det när dom under 3 veckor tömmer björkarna på sav. 15 liter sav får man på varje björk per dag. Peter köper sin sav och tar emot 600 - 800 liter sav per dag i 3 veckor
Han smakar av och kontrollerar den och det som inte motsvarar kvalitet köper han inte. I 6 år kan man tömma sav från samma  björk och träden tar ingen skada.
Sedan sker filtrering, en förjäsning för att kontrollera jästen, ståltankslagring och sist en andra jäsning i flaskan, likt den traditionella metoden som används till Cava & Champagne.
Vinet ligger 18 månader på flaska.

Peter använder naturkork, mullbärsträ till pappret som flaskan är inslagen i.



Den här vistelsen var inspirerande, intressant och mycket lärorik. Vi fick smaka Sav och jag är mycket tacksam för det. Eftersom vi skulle dricka den på Nyårsafton så blev smakningen alldeles avgörande hur vi sedan drack Sav.

Tanken var att ha den som fördrink på Nyårsafton. Istället gjorde den oss sällskap till våra förrätter, där kommbinationen vara helt magisk.
Ren + Sav = Sant
Hummer + Sav = Sant.






Apple Martini



Här är den:
Apple Martini gjord på Aha Toro 100% agave Tequila.

3cl Aha Toro Blanco
2cl Apple sourz
2cl Äppeljos
3cl Citronjos ( färskpressad)
1cl Sockerlag

Shaka och sila.

SMAKLIG DRYCK!


stressigt värre

Oj oj nu är det mycket.
Tiden är inne då det bara rasar in inbjudningar till vinprovningar. Jag vill ju gå på alla också så hur ska man hinna med allt. Härliga problem, eller hur?

Snön vräker ute och jag skippar min tänkta löprunda idag. Det får bli gymmet imorgon istället.

Kvällens drink:
Apple Martini made by Aha toro blanco, 100% agave.

 


MEXICO

Äntligen!
Nu ska jag äntligen få komma dit och få se allt. Kultur, mat & TEQUILA. Den 25 februari lyfter mitt flyg. Via Amsterdam åker vi till Mexico city och därifrån till Guadalajara.
Jag kommer att åka med ett gäng som alla är i samma branch som mig och är super duktiga. Jag kommer att få lära mig så mycket. 
Så det är med stor förväntan, nyfikenhet och glädje som jag nu går i väntans tider på att få komma iväg.
Under resan kommer vi att få träffa de viktigaste personerna inom industrin, besöka mer än 10 destillerier och besöka dom viktigaste restaurangerna. Vi kommer att få prova Tequila men även öl och Mezcal. Syftet med resan är att få en djupodlad förståelse för Mexikansk kultur, gastronomi och dryckestraditioner. Sist men inte minst, lära sig gammal och nutidshistoria.
Jag kommer att vara borta i 9 dagar och jag har en känsla av att det kommer att bli min bästa resa någonsin.  

There is something about Tequila. 

Sovmorgon

Idag blev det sovmorgon. Missade därför mitt inplanerade spinningspass 60min. Men vad gör väl det, bättre än att bli förskyld. Visste du att 7 timmmar är det antal minst du ska sova varje natt för ett effekivt skydd mot förkylningsvirus. ( källa IFORM ) 
Jobbade sent igår kväll som jag alltid gör på fredagarna och känner mig alltid lite trött och sliten på lördagen.
Efter frukosten blev det Stig Larssons " flickan som lekte med elden" på video 

Uppiggande

Kolla in kommentaren på inlägget Trött på vinter.
Nathalie tyckte nog att jag behövde piggas upp lite, ha ha ha
www.nathaliestankar.bloggproffs.se


Druvan Zinfandel

Jag har fått en White Zinfandel från Beverly som jag är så nyfiken på. Hon frågade mig innan hon kom till Sverige om det var något hon kunde ta med. Jag är så glad och hon kan inte förstå vad det skulle vara för något specielllt med den flaskan. För henne är den som vilken rosé som helst.
För oss som inte har provat är det ju något helt annat.
Vit Zin?
Är det en egen druvsort?
Eller är det zinfandel?
Efter lite undran så var jag ju tvungen att ta reda på allt om vit Zin.  

 File:White Zin in plastic cups.jpg

Så här kan white zinfandel serveras i New York, kanske inte konstigt att Bev undrar varför jag är exallterad av vinet. Jag har inte provat den än men kommer att göra det i helgen, så en rapport kommer.




White Zinfandel är ett rosévin gjort på druvsorten zinfandel (blå druva). Metoden "blush vin" betyder att man tillverkar vinet som om man skulle göra ett vitt vin. Snabbt tappa av den självrunna musten och låta den jäsa svalt. Lämnar man kvar lite restsocker så har man vips en vit zin eller snarare en blush zin, eftersom det finns en svagt blekrosa ton i vinet.

Zinfandel=Primitivo=Crljenak
Dessa tre druvsorter är samma druva. I USA kallar man den för Zinfandel och vad än amerikanarna säger så är druvan ursprungligen från Italien eller möjligtvis från Kroatien och inte från USA.
I södra Italien hittar man Primitivo och i Kroatien Crljenak.

Löpning

Mitt nyårslöfte är att inte komma ur löpningen för att det är tråkigt och svårt löpväder. Jag har inte sprungit mycket det här nya året, om jag ska vara ärlig. Men man har ju hela året på sig:)
Eller?
Träningen för övrigt går som på räls, 4 - 6 gånger i veckan kör jag. Idag har jag bestämmt mig för att det är dags för en löprunda. Behöver ränsa skallen.




Trött på vinter

Det känns som att nu får det vara nog. Man är påpulsad med kläder och kängorna är klumpiga och man känner sig inte fin. Det tar långtid att promenera och jag saknar min cykel.
Försökte härom dagen och det gick inte så bra att cykla, kändes lite vingligt.
Ge mig sol!

KÄRLEK

När jag kom hem idag efter ett hårt träningspass och några timmars jobb så var maten så gott som klar. 10 poäng till min söta sambo.
Ugnsbakad falukorv med potatismos. På hans lilla vis påpekade han. Det innebar hemlagat potatismos och falukorv i ugn med tomat och ost. Senap och hackad gurka serverades bredvid.
Mums, var det här och så härligt att slippa laga mat när man är vrålhungrig.
Det här var den andra middagen på kort tid som Jörgen fixade mat till mig. Vad kan detta bero på?

1) För han älskar mig
2) Nytt intresse för matlagning
3) Annars får han ingen mat.............

Jag frågade honom och fick snabbt till svar, du var ju hungrig!



Nytt år nya möjligheter

Nu är det äntligen som vanligt igen. Gymet är öppet som vanligt igen, då menar jag att det finns lite pass att gå på.
Träningen går super bra. Tränar så gått som varje dag och har provat på lite nytt. Träningsvärk alltså. Idag körde jag poweryoga 90 min för första gången.Det var lång tid. Jäspningarna började efter 60 min och jag började se stjärnor. Men det var bara att köra på. Det var stelt och jag är så ojämn i kroppen. I vissa rörelser är det verkligen som natt och dag med vänster & höger. 
Jag har kört mycket pass nu och i morgon får jag nog ta en behövlig vila,vi får se hur jag känner mig imorgon bitti. Jag har fått tillbaks mina extra kilo runt magen över jul och den här veckan har jag ju kört dagtid på jobbet och det är inte bra att vara ledig på kvällarna. Det blir lätt godis framför tvn. Snart öppnar vi krogen och då blir det verkligen som vanligt igen och förhoppningsvis så försvinner dom här 2 kilona fort.
Idag har jag varit på Dramaten " back Stage"på en liten visning. Mycket intressant , jag var där med min vän Bev som jobbar på teatrar i New york och hade fixat den här visningen. Det är väl inte det lättaste annars att komma bakom kulisserna där och Bev ville ha med mig som tolk.
Nöjda kom vi ut därifrån och det blev sushi till lunch.

Ja ni tänker säkert: YOGA - SUSHI???????= MARINA????

Men det är så,  Marina älskar sushi nu förtiden och yoga börjar kännas bekvämt.

Hemmahos Provning

I fredagskväll var jag hemma hos ett gäng grabbar och körde en hemmahos provning med Tequila,BBQ Ribs och Bira. Det blev mycket uppskattat och det gick superbra. Verkligen något jag skulle tänka mig att göra lite mera.
Maten köpte jag från jobbet halv färdigt och jag brände av ribsen i ugn, kokade majs & serverade bakad potatis till. Super enkelt och det gick hur smidigt som helst. Dom var 12 pers och det är nog max vad man kan vara om ska laga till maten i ett hemma kök.
Dom fick prova Reserva del Señor och Buscadores, båda Añejo.
Det var några roliga och lite annorlunda arbetstimmar på Karlavägen i Stockholm.

Trettondagsafton

Varför firar vi trettondagsafton?, varför är det röd dag idag?
Frågan kom från min vän Bev,USA. Ja det är ju frågan och pinsamt nog så kunde jag inte svara direkt utan att det blev skrattande ideér om vad det kunde vara. Något med tre? något med Maria?
Men varför i herrans dar firar vi hans dopdag. Jag är nu anti trettondagsafton, allt stänger tidigt och trettondagen är en röd dag och allt är då helt stängt. Man har ju äntligen kommit tillbaks och börjat jobba, man är lugn och harmonisk.Tagit ifatt lite missade arbetsuppgifter och helt plötsligt är det helg igen och allt stängt pga att ett sånt här löjligt firande enligt min mening.
Den enda dopdag jag firar är mina gudbarn Axel och Vendela. Det enbart för att prästen som gillade mig talade om att det är viktigt och på något sätt har jag tagit åt mig det här på stort allvar. En vuxen och ansvarsfull kvinna som jag är.
Hoppsan nu kom jag helt plötsligt på att jag nog glömde bort dom i år. Hmm! Eller?
Vad kan vi annars fira då?
Inga röda dagar i feb, mars, juli,aug,okt,nov .Juli, augusti kan vi ju ta bort eftersom det är sommar, ljust och dom flesta har semester.
Man kan ju fira statsministerns dopdag, eller?
Jag det spelar ju egentligen ingen roll men jag hade gärnat jobbat idag, gått på gymmet och kört skiten ur mig på ett spinningspass men istället så blev det soffan och skidtittande eftersom det  är stängt på jobbet och gymet inte har några pass idag. Inget att kunna stryka på ATT GÖRA LISTAN heller eftersom det inte finns några företag som har öppet.
Jag går ut och kör ett löppass, börjar bli rastlös.

Trevlig helg! 


nine to five

Japp, då är man tillbaks till vardagen.
Den här veckan är det stängt på våran restaurang så nu har jag kännt på hur det är att jobba på
"ett vanligt jobb".
Jag har inte stressat det minsta och fått hur mycket som helst gjort. Började klockan 11.00 och började tänka på hemgång vid 17.30. Självklart fastnade jag i en diskussion och kom inte iväg förrens 18.30.
Missade då mitt inplanerade poweryoga pass. Men tänkte jag så är det att jobba dagtid, får gå ut och springa i stället.
Men det blev ingen löprunda.
Det blev en bakad potatis, entrecot, coleslaw och en bra bok. Jag myste och är inte stressad för fem öre. Skön känsla.
Pratade med mina två systrar i telefon, kollade på tv och mös.

2010 har börjat.....

NYÅRSAFTON 2009

Efter en heldags förberedelser så var äntligen klockan sju och vi ska börja vårt nyårsfirande i Östersund med fam Storm- Wiklander, våra fantastiska vänner. Lasse, Christinas pappa anländer och vi börjar kvällen med Cono Sur (art. 6894 79:-)
Ett härligt uppfriskande mousserande vin som jag tycker är mycket prisvärt och det uppskattades mycket. Barnen är på ett strålande humör och ropar i kör att nu är det fest. Festligt är det förstås, alla är uppklädda och fina. Vi skålar och bubblorna i glaset slinker ner och börjar reta vår aptit.
Christina har dukat bordet fint med mycket nyårskänsla. Den fina Bernadottesservisen står på bordet och vi börjar med en amis som består av renstek med en asiatisk touch, ingefära, soya, lime mm och en krabbröra. Vi dricker SAV ( art 7788 329:-) till detta och Rensteken och Saven var ett sådant fantastiskt möte som vi alla kunde enas om. Klockrent! 
Nu är vi hungriga!
Jag serverar sedan en halv hummer, helt naturell och Saven får även göra den sällskap. Mineralerna i den här drycken gifter sig bra med hummern. Mums
Förrätt nr 2 blir en Sparrissoppa som serveras med en renstekscanapée & en getostscanapée. Här får en Spätlese ( art 6257 109:- ) göra oss sällskap och jag får beröm för maten och själv är jag riktigt stolt över denna maträtt och dryckeskombinationen var strålande.
Här gör vi en liten paus i middagen. Barn ska läggas och maten smältas.
Jörgen serverar 2007 Tendral ( art 2721 115:- ) som vi har luftat i ett par timmar. Ett spanskt rödvin från Priorat som ska få göra sällskap med varmrätten som blir en variant på Black & White. Alla får den stekgrad som önskas och vi kan bara njuta. Klockan har hunnit bli 22.30 och vi går på den andra luftade flaskan från Italien och Lange. (art 7306 119:- ). Ett stramare vin men det har inga som helst problem att slinka ner i strupen.
Desserten blir en cheescake med smak av apelsin och choklad och till det dricker vi Nederburg Late Harvest från Sydafrika. ( art 2741 74:- )Ett sött vin med en syra så hög att det drar i ögonvrån, men ack så gott. Jag njuter.....
Klockan är nu strax 00 och det är dags att gå ut och frysa och skåla i Prosecco La Robínía ( art 7486 79:- )Vi kramas, njuter av fina raketer och skålar in det nya året.

Gott nytt år på er, jag hoppas att era önskningar på 2010 slår in. Att ni klarar av era nyårslöften, håller er friska och njuter av livet.

// Marina 


RSS 2.0