Vinprovning

Lördagen den 28 november var jag hemma i Karlskoga och höll i en vinprovning för några vänner och bekanta. Jag hade svårt att bestämma mig för hur jag skulle lägga upp det hela. Känner inte rikigt all 37 personerna som var där. Men beslutade mig till sist för 4 röda viner och ett dessertvin.



Det blev en liten kort presentation om mig själv och vem jag är. 
Hur man gör vin
Historian om vin , var man började odla vin och när och hur vinet spred sig till nya världen.

Vi provade:
2007 Cline Zinfandel
2007 Terreno Chianti Classico
2006 Montecillo Crianza
2008 GrahamBeck Pinotage

Att prova vin och försöka hitta dofter och smaker är svårt. Inget är rätt eller fel när man dricker och provar vin. Man får bara komma ihåg att övning ger färdighet. Att skriva ner vad man doftar och smakar är bra om man vill öva upp sina doft och smak sinnen.

Alla gästerna fick ett vinprovningsprotokoll och sedan var det bara att dofta, smaka och spotta.
Spottkopparna var inte så väl anväda:o)

Det serverades en liten tallrik med kallskuret och dom flesta var hungriga och hoppades nog på mera mat men jag hade tydligt skrivit i inbjudan att inte komma hungrig. Men jag tar nog lärdom utav det ändå och serverar mer mat nästa gång.
Efter maten fick dom smaka på 2002 Moscatel de Setúbal, Bacalhóa. Vi annalyserade inte det vinet utan jag ville bara att dom skulle få smaka. Tyvär är dom söta ljuvliga vinerna så underskattade och många har aldrig provat dom. Jag själv har alltid nåt Muscat vin på kylning och absolut alltid portvin hemma.

Det blev en lyckad kväll, alla verkade på gott humör och jag fick många frågor som jag tar som ett gott tecken på stort intresse. 



Tack alla ni som var där!
Utan intresserade vänner, gäster och fantaster kan inte jag utvecklas och bli duktig på det jag gör. Tack! 

 

Karlskoga och vinprovning

Ja då är man påväg hem till Kga och ska hålla en vinprovning. En lite rolig grej som var menat för några nära och kära har blivit en stor grej för 38 per. Det ska bli jätteroligt att träffa alla gamla vänner och bekanta.
Jag känner mig laddad och har valt ut 5 goda viner som jag hoppas dom ska gilla och dessutom lära sig något om vin. Problemet är bara att när det gäller vin så finns det ju så otroligt mycket att berätta. 
Att göra alla 37 nöjda ser jag som ett stort " mission "

Träningskollen:
I måndags så sprang jag  54 min själv. Det var tråkigt, man vänjer sig vid sällskap. I tisdags så sprang jag till jobbet och i onsdags så körde jag min styrketräning. Så den här veckan så har jag lyckats köra enligt planen utan PT.
Idag blev det en vilodag. Inget som jag hade planerat men tiden bara sprang förbi och jag tog ett glas vitt till matlagningen. Det var jag värd.
Helgen närmar sig.....
 
 

Poweryoga

Vaknade idag och var helt slut. En tuff dag på jobbet igår och kom inte hem förens 03.00 men satte klockan på ringning 09.00 för jag ville verkligen gå på yogan.
Brukar alltid vara stel och ha lite låsningar i ryggen eftersom jag alltid har jobbat sent när jag kör det här passet. Men det gick bra, superbra faktiskt. Annika som kör poweryogan på gymet är duktig och förklarar bra.
Målet är att nu försöka gå två gånger i veckan på yoga. Ska jag nog kunna hinna med nu när jag inte kör PT längre:(
Jag har tvättat och kollat mycket på tv idag.
Behöver jobba men kommer bara inte till skott. Nu sitter jag här och skriver istället,det duger inte. Hej så länge

Personlig Träning, PT

Ja nu har det gått ett par månader och mina PT timmar börjar ta slut. Jag har nu inte bokat upp några mer pass med honom utan tänker spara mina sista 3 gånger.
Så nu får jag börja springa mina långpass själv och lägga upp styrketräningen efter allt jag lärt mig.
Resultatet är lyckat.
Löpsteget har förändras mycket, nu är det lätt att springa. Styrketräningen är upplagt just för löpsteget, mina axlar och rörligheten i min rygg.
Ryggont är det slut med och jag känner mig snygg och stark. Vågen visar 2 kg mindre.
Höstlöftet är med andra ord inte riktigt nått om man ska tänka på siffror enbart eftersom jag har sagt 4kg. Men nu har jag fått muskler och många påpekar just " har du gått ner i vikt? "

Solen skiner idag och jag ska passa på att få lite energi från den.

Mårtengås

Den 10 november var det mårtensafton och jag har egentligen ingen aning om vad det innebär. Mårtengås låter som sagt bekant, har sagt det själv många gånger och vet att då äter man gås.
Jag har nu varit tillsammans men en skåning i 10 år, har mina svärföräldrar i Mjönäs, pappa i Kristianstad och brorsan i Ovesholm och har aldrig ätit en gåsamiddag. Nu har jag gjort det och även läst på lite om vad och varför vi firar Mårtengås.

http://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A5rtensg%C3%A5s

I Mjönäs serverades det tre olika sorters canapeér till förrätt. Vi hade fått svartsoppa om vi ville men skeptisk som man är avstod vi. Pappa sa att det smakar pepparkaka och genast ångrade jag mig. Så nästa år kommer jag att tacka ja om jag blir bjuden.



Ål med äggröra, Brieost, Rökt ren med pepparrotscreme.
Ett tips!
Hoppa Op Anderssons snappsen till brieost, inte den bästa kombinationen. Men hoppa inte för den sakens skull över den, den slinker ner desto bättre till ålen. Snaps + Ål = Mums


Varmrätt

Det här var så gott:
Innan förbereds den genom att gnidas in rejält med citron, fyllas med citron, äpple & persilja.
I ugnen är den i 2 timmar på 150 grader därefter höjer man värmen till 175 och den får stå nån timme till beroende på hur tjock den är såklart. Vi använde en stekpåse också.
Till denna feta underbara gås serverades det kokt potatis en härlig brunsås, gelé, gurka ,rödkål & brysselkål.
VIN= Viña Albali, reserva från Spanien. 
Vi åt, åt och åt.
Ingalill det var alldeles underbart. Tack!



Sist men inte minst: ablekaga
På ren svensk betyder det här äppelkaka. På bilden är det pajskal + en kräm. Sedan blev det äpplen på och serverades med vispgrädde.
Även här serverades det en dryckeskombination genom en Muscat från Sydafrika då Ingalill har lyckats perfekt.
Dessertvin ska alltid vara sötare än desserten för ett lyckat möte i munnen.

Nu kan fastan börja:)

gåsamiddag

Jag ska äta min  första gåsamiddag och det ser jag framemot. Gåsen är nu tömd på det " goda " inanmätet och halsen avskuren. Vi har gnott in den med citron och fyllt den med mjönäsäpplen och persilja. Den stora bjässen väger 4,8 kg och ligger nu och gottar sig i ugnen på 150 grader.
Återkommer med detaljer och dryckeskombination.

Ha en skön helg!

Kärstin helgen

Så här började helgen för mig.

Jag skojar verkligen inte. En granne ( Håkan ) tyckte synd om mig och erbjöd sig att låna ut vin till mig. Självklart åkte jag upp till honom och lånade två fransoser. Kul för nu fick ju jag prova någonting nytt också. Härligt.

Vi bodde på Mornington hotell den här helgen med inkluderad frukost och ett träningspass för 260:/pp.
Sedan hade vi vinprovning både på fredag & Lördag.
Lördagen spenderade vi på älvsjömässan och det GODA KÖKET.




Några kändisar sprang man på också:) Christina- Storm Wiklander!
Restaurangen på lördagskvällen blev Östgötakällare. Den håller verkligen måttet. God mat, mysigt och en urtrevlig personalstyrka

Det har varit en kul helg, budgeten höll och vi fick prova på ett boxnings pass som ingen av oss hade provat på förrut.
Avsmakade viner:
Rabl Grüner Veltliner
Petit Chablis Domaine Saint Claire, Jean-Marc Brocard
Bourgogne Kimmeridgien, Jean-Marc Brocard
Serrata Belguardo, Mazzei
Fonterutoli, Mazzei
Monti Garbi Ripasso, Tenuta Sant`Antonio
Broli, Barone ricasoli
Fonseca Bin 27 Reserv Ruby Port
Fonseca Guimaraens
Mauro Primitivo

Plus några till

Kärstin helg

I helgen ska vi ha kärstin träff. "En klubb" som vi har haft i över 15 år. Vi sätter in pengar varje månad och varje gång vi ses har vi lottat ut vilka som ska få arrangera. Dom som då fixar helgen planerar och bjuder in. Inför den helgen har jag och Christina fixat. Det blir en stockholmshelg men detaljer kan jag ju inte avslöja.
Så här kan en inbjudan se ut:


INBJUDAN!

Japp då ses vi snart, KUL!

Vi ses kl 19.00 på Norrbyvägen 30 i Bromma.

Är det någon som vill ses tidigare?

Medtag:

Sjysta gå ut kläder. Vi är 7 hotta brudar. Klä dig som en sån.

Träningskläder, skor inte så viktigt. Bara kom ihåg att vi är snygga och hotta.

Bekväma promenad / utflykts kläder ,men vi är hotta och snygga.

 

Behövs inga lakan och handdukar, vi är ju hotta

 See ya!

 Här är dom fantastiska snygga tjejerna som är med i Kärtin



 

 


Helg

En helg är till ända och det har inte varit så mycket mer än jobb och träning. Att det har varit Hallowenhelg och att jag jobbar på ett Amerikanskt Steakhouse har inte märkts. "Thank god"
På stan i övrigt har det varit en enorm stor fylla just denna helg men som sagt, vi var skonade.
Själv har jag inte provat nåt nytt på dryckesfronten utan bara en gammal klassiker som Peter Lehmann shiraz. Art 16381, 119:-
Shiraz druvan som i Frankrike heter syrah ger mjuka smaker av björnbär,fruktiga inslag av svarta vinbär och körsbär.
Just från Barossa valley ( Peter Lehmann ) ger mer doft och smak av kryddor och moreller. Typisk shiraz doft är eukalyptus men inte som jag tycker så tydlig i just det här vinet.
Drick Peter Lehmann shiraz till en saftig köttbit, vinet har en ton av just järn, mörk frukt som katrinplommon och massor av kryddor.
Efter en lång stund och du är färdig med maten så kommer det en härlig choklad smak.
Prova och njut!

RSS 2.0