Crohns sjukdom

Igår fick jag samtalet från min läkare, svaret om magen som jag väntat på i en månad.
Crohn = inflammation i tunntarmen tror dom att jag har, inte till 100% kanske eftersom ett av dom många tester jag gjort inte visar på detta. Men i nuläget blir det att äta kortison i 10 veckor och sen får vi se.
Det är skönt att veta, det finnns ju så  många människor som har mag besvär men genomgår undersökningar utan att dom hittar något fel.
Men annars så mår jag bra. Min träning går hur bra som helst och ska nu bege mig ut på en golfrunda.


Crohns sjukdom

Ett vanligt hälsoproblem
Från att ha ansetts som en sällsynt sjukdom blev Crohns sjukdom under 1970-talet ett vanligare hälsoproblem i den industrialiserade världen. På 1980-talet verkade antalet patienter stabiliseras. De senaste rapporterna visar dock på en ökning av antalet nydiagnostiserade fall av Crohns sjukdom, särskilt bland barn och tonåringar.

Arv och miljö
Det är tydligt att det finns många olika orsaker till både Crohns sjukdom och Ulcerös kolit. Tvillingstudier i Sverige, Danmark och Storbritannien har visat att genetiska faktorer förklarar cirka 20-50% av fallen av Crohns sjukdom. Detta skulle då innebära att minst 50% av fallen orsakas av alternativa faktorer, som inte förknippas med det genetiska arvet. Den mest uppenbara riskfaktorn i miljön är cigarettrökning, med en tvåfaldig livstidsrisk för rökare att utveckla Crohns sjukdom jämfört med icke-rökare. Dessutom tenderar rökare att ha ett mer svårartat sjukdomsförlopp än icke-rökare och även mindre nytta av medicinering.

Förvånansvärt nog har ingen tydlig koppling fastställts mellan specifika koster och risken att utveckla antingen Crohns sjukdom eller Ulcerös kolit. Raffinerat socker, margarin, bagerijäst och coladrycker har dock listats som möjliga miljöriskfaktorer.


38 år och.....

Tiden går och man är plötsligt 38 och jag inser att nu är jag vuxen. Har firat midsommar och det är för barnen och  inte för mig, oss dom vuxna. Stången ska resas, dansa ska det till dragspel och sång. Men jag dansar inte, tittar bara på. Tittar på dom vuxna som dansar med sina barn. Skratt och sång men även pust och stånk. 
Kommer ihåg för 10 år sedan när man (vi) dom vuxna dansade runt en liten midsommarstång, plockade blommor och hade 10 kamp med sällskap av en öl eller ett glas vin. Åt lunch som varade i timmar, grillade gjorde vi sent på kvällen när det började bli mörkt och uppe satt vi och pratade ända in på små timmarna. Då blev det bara som det blev.
Tiden har gått och jag känner mig forfarande ung men så händer det nåt som gör att man förstår att tiden går, vi åldras, vi får barn mm. Vissa har inte hela livet på sig, vissa lämnar oss förtidigt. Det är orättvist men så är livet.
Min mamma och Gert  finns kvar hos oss det uppskattar och glädjs jag åt.
För livet, för kärleken och vänskap.
KRAM
 

Midsommar

Trevlig midsommar på er allihopa. Vi åker till Värmdö och träffar fam Storm-Wiklander, ska bli hur mysigt som helst. Roslund & Hellström är författarna som får mina lästimmar denna midsommar med boken "flickan under gatan". Väskan är packad och nu far vi iväg med förhoppning att solen ska tränga fram.

Glad Midsommar

Träning juni

1 juni Löprunda 15min,intervall 15 min, 15 min hem = 45 min löpning
2 juni Gym 1 timme,axlar,rygg,mage
4 juni Löpning 35min, Gym1timme,axlar,rygg, mage
7 juni.X fit outdoor.Löpning, intervall trappträning,bröstträning, triceps
Jobb morgon till kväll i 1 vecka. Endast cyklat till jobbet

14 juni.Löpning pågår

Home sweet home

Oj oj oj
Direkt från flygplatsen till jobbet,då var det dags att jobba lite då efter en lugn vecka i Portugal.
Bruce Springsten var i stan och det var bara kaos. Försäljnings rekord var satta lite här och där, trasiga dörrar, party galna människor, Sverige - Danmark fotboll på tv mm.
Ja som sagt det var bara att börja jobba.
 


portugal

Ja nu är jag i Portugal igen, den här gången med "La Familia".
Vädret är kanon och jag har redan provat av en hel del härliga viner. Idag spelade vi golf, på Quinta do Lago. Katta sänkte sig och jag fick 31 poäng. Inte illa pinkat

Köttbitar ligger på grillen nu.......

RSS 2.0