SAV

Jag fick äran att i sällskap av Jörgen , Lelle och Lasse hälsa på hos Peter Mosten dagen innan nyår.
Peter är en ekoingenjör som tillverkar SAV. 
Han hittade ett gammalt recept från 1785 när han hade i uppdrag att föra ett index över forskningsrapporter från 1700-talet till 1981 om kemiska substanser och dess påverkan på människan.
Nyfikenheten fick Peter att börja exprimentera för att få något drickbart efter det här receptet.
SAV är mousserande och har en alldeles egen smak. Torrt, mineraligt, animaliskt och det finns inte den bekanta sötma som det faktiskt finns i vin
2 år tar det för att bli en färdig produkt efter skörden som sker i maj när kälen släpper i marken. En häktisk tid är det när dom under 3 veckor tömmer björkarna på sav. 15 liter sav får man på varje björk per dag. Peter köper sin sav och tar emot 600 - 800 liter sav per dag i 3 veckor
Han smakar av och kontrollerar den och det som inte motsvarar kvalitet köper han inte. I 6 år kan man tömma sav från samma  björk och träden tar ingen skada.
Sedan sker filtrering, en förjäsning för att kontrollera jästen, ståltankslagring och sist en andra jäsning i flaskan, likt den traditionella metoden som används till Cava & Champagne.
Vinet ligger 18 månader på flaska.

Peter använder naturkork, mullbärsträ till pappret som flaskan är inslagen i.



Den här vistelsen var inspirerande, intressant och mycket lärorik. Vi fick smaka Sav och jag är mycket tacksam för det. Eftersom vi skulle dricka den på Nyårsafton så blev smakningen alldeles avgörande hur vi sedan drack Sav.

Tanken var att ha den som fördrink på Nyårsafton. Istället gjorde den oss sällskap till våra förrätter, där kommbinationen vara helt magisk.
Ren + Sav = Sant
Hummer + Sav = Sant.






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0