NÄSBLOD

Har suttit på akuten men inte för egen del utan i sällskap. Vad gör man när blodet bara rinner och det faktiskt inte slutar att rinna.
Det är ingen fara utan bara ett blodkärl som brister läsar jag på internet och vårdguiden. Men det brukar ju sluta efter att man trycker till på näsan och sitter framåt lutad. Det gjorde det igår och i förrgår men inte idag.
Så när blodet hade runnit från 05.00 - 09.00 så fick Jörgen nog och bad mig skjutsa honom till Akuten. Det var blod överallt. Först åkte vi till St Göran, där var det tomt på näsa, öron och hals så läkaren kom till och med ut och tog i hand och meddelade att tyvär så hade dom inte instrumenten som behövs för att fixa till näsan. Så det var bara att åka till Karolinska istället, suck!
Men det gick bra, Jörgen fick hjälp och har nu coppolingas i näsan. Känns inte skönt men det rinner ju iallafall inte blod.

Tips vid näsblod:

Sitt upp

Snyt ut näsan ordentligt

Stoppa in en avlång, fingertjock hård hopkramad bomullstuss som först har doppats i parrafin, matolja eller annat fett. Har du näsdroppar droppa det i näsan innan du för in bomullstussen.

Tryck kraftigt med tumme och pekfinger över mellersta delen av näsan strax nedanför det hårda näsbenet i 10 minuter. Svälj inte blodet som rinner bakåt i halsen, kan orsaka illamående.

Om inte blödningen slutar, tryck i ytterligare 10 minuter.

Slutar det inte så får man helt enkelt åka till akuten. I Jörgens fall brände dom inte, för dom hittade inte kärlet som kan vara orsaken till blödningen.
Efter att man fått stopp på blödningen ska man undvika varma drycker, treo, tunga lyft dagarna efter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0