Vad är Tequila?
Tequila är ett agave destillat från Mexico. Gjort på endast en typ av agave "Tequilana Weber Blue" den du ser på bilden. Tequila är en ursprungsskyddad produkt som endast får tillverkas i Mexico och 5 delstater. Jalisco är den viktigaste delsstaten och där tillverkas så gott som alla Tequila.
Jag har varit där och sett hela produktionen från så väl frö till drickbar sprit.
Det har varit en fantastisk resa som jag med 8 andra duktiga och inspirerande personer har fått varit med om.
Plantan tar minst 6 år att få mogen om man har användt sig av ett hijuelos ( barn ) dvs ett skott som har växit upp bredvid.
Om man frösätter, "Bulbillos" får man dubbla åren.
Under de första åren odlar man annan spannmål mellan agaveraden, vilket berikar marken men efter det 3:e året så blir det för trångt.
Tyvär så används det en hel del bekämpningsmedel för att hålla ohyra och mögel borta från plantorna. Men just nu pågår ett hårt jobb via Consejo del Reglador ( organet som ansvarar för Tequila industrin ) att försöka jobba mera ekologist.
Något man gör i Oaxaca och Mezcal industrin.
Jima ( skörden) sker för hand av Jimadores året om. Man försöker undvika skörd under regn perioden då agaven är extra tung.
Dom använder sig utav en Coa för att ta bort bladen. Det här ett tungt arbete. Ca 150 planter per dag / jimadores
Jag var helt slut efter mitt tappra försök.
Så mycket av det gröna ska bort för att undvika bittra smaker i den färdigproducerade produkten och även roten av "Quiote"
Del 1, fortsättning följer:)
Kommentarer
Postat av: Annelie
Intressant, ska bli kul att läsa mer.....
Postat av: Marina
det kommer :)
Trackback