Vad är Tequila? del 4
Tequila finns i 2 kategorier
TEQUILA MIXTO
TEQUILA 100% AGAVE
Mixto är en "blended" Tequila
Man måste använda sig utav minst 51% blue agave resterande får vara andra sockerarter.
I Tequila 100% agave finns inga andra sockerarter. Detta blir en premium produkt,dyrare än en mixto.
Både mixto och 100 % agave Tequila finns i dessa nivåer
Tequila Blanco
Icke lagrad Tequila.
Det finns några få varumärken som har lagrats på ståltank. Generellt är blanco olagrad och ofärgad.
Joven ( Gold)
Olagrad Tequila med färg & smakämnen
Tequila Reposado
Lagrad 2 månader upp till 1 år. Tequilan har fått en gyllenbrunfärg.
Tequila Añejo
Lagrad 1 år upp till 3 år. Tequilan har fått mycket färg och aromer från fatet.
Tequila Extra Añejo
Lagrad 3 år och uppåt. Denna nivå kom till 2006.
En möjlighet för producenten att Premiumbetona produkten.
LAGRING
Producenten kan helt fritt välja fat. Vanligtvis använder man gamla bourbon fat. Till bourbon använder man endast nya fat och för Mexarna blir detta framförallt ett billigt alternativ.
Flera typer av fat är:
Sherryfat
Limousin ( fransk ek )
Ny amerikansk vitek
BUSCADORES FAT
BUTELJERING
100% agave Tequila får endast buteljeras i Mexico. Mixto får säljas och fraktas som bulk utanför Mexikos gränser. Personligen tycker jag att det är fel och hoppas att dom gör något åt det. Övervakningen av Tequila är strikt. En person från Consejo del Regulador besöker destillierna 2 gånger om dagen, fat får inte öppnas utan deras närvaro ect ect.
Men man kan bulka ut Tequila från Mexiko och inte bry sig om vad som händer med drycken senare. Vad som hälls i flaskan har man alltså egentligen ingen aning om.
Självklart finns det en uppföljning och så vidare men vill man skydda sin produkt så fallerar det lite här tycker jag.
Buteljering får ske i både pet och glas flaskor. Högst 5 liter och trätunnor är förbjudet.