Vad är Tequila, del 3
Agaven är skördad och kokt. Stärkelsen är omvandlad till andra sockerarter så att man nu kan jäsa josen. Utan socker blir det ju ingen alkohol.
Detta kan man göra på flera olika sätt. Man kan jäsa i ståltank, träkar, lerkrus och kake. Allt är möjligt. Det renligaste och bästa kontrollerbara metod är ståltank.
Här jäser det för fulla muggar.
Sergio Vivanco som gör min absoluta favorit Tequila Buscadores spelar klassisk musik under deras jäsning av Tequila. Dom andvänder sig av en egen utvald fransk jäst. Dom lägger lite i en påse som först får jäsa i ett litet kar, innan man fyller på och kör i stora ståltankar.
Det här är likaså en viktig detalj i produktionen av Tequila som kokningen.
Jäsningen ger mycket aromer. Långtid / korttid, lågtemperatur, hög temperatur, naturlig jäst, standard jäst.
Det finns så många sätt och inga är rätt eller fel.
Men att Buscadores är något alldeles extra måste ju bara komma från att det dansas i karen till den vackra musiken.
MIN IDOL : Sergio Vivanco
Agave fält i Los altos ( terakotta röd,mullrik ) Det här är hos Buscadores
Agave fält i Tequila Staden ( torrt och kargt )
Man destillerar Tequila vanligtvis 2 ggr. Trippel destillering används men är inte så vanligt. Sauza och La Comfradia är några som sticker ut i mängden och har några varumärken som trippel destilleras.
Med destillering menas att man förhöjer alkoholen som har blivit till från jäsningen.
Man höjer upp Tequila till 55%.
Innan buteljering blandar man ut spriten och säljs som oftast runt 38%.
Regler för destillerings maskiner är inte strikta i lagen om Tequila.
Man använder sig av Enkelpanna ( Alambic ) eller Kolonndestillering ( patent Still)
Destillering av sprit är inte min starka sida. Jag är jätte glad att jag har fått varit med och sett hur detta går till.
Jag måste bara få komma till fler producenter och få se tillvägagångsättet. Det är något som facinerar mig.
Förstår att du brinner för det här när man läser dina ord!
Ja,
Tequilan har verkligen fångat mig.
Drycken har ju ett så orättvist dåligt rykte.