Crohns sjukdom
Igår fick jag samtalet från min läkare, svaret om magen som jag väntat på i en månad.
Crohn = inflammation i tunntarmen tror dom att jag har, inte till 100% kanske eftersom ett av dom många tester jag gjort inte visar på detta. Men i nuläget blir det att äta kortison i 10 veckor och sen får vi se.
Det är skönt att veta, det finnns ju så många människor som har mag besvär men genomgår undersökningar utan att dom hittar något fel.
Men annars så mår jag bra. Min träning går hur bra som helst och ska nu bege mig ut på en golfrunda.
Crohns sjukdom
Ett vanligt hälsoproblem
Från att ha ansetts som en sällsynt sjukdom blev Crohns sjukdom under 1970-talet ett vanligare hälsoproblem i den industrialiserade världen. På 1980-talet verkade antalet patienter stabiliseras. De senaste rapporterna visar dock på en ökning av antalet nydiagnostiserade fall av Crohns sjukdom, särskilt bland barn och tonåringar.
Arv och miljö
Det är tydligt att det finns många olika orsaker till både Crohns sjukdom och Ulcerös kolit. Tvillingstudier i Sverige, Danmark och Storbritannien har visat att genetiska faktorer förklarar cirka 20-50% av fallen av Crohns sjukdom. Detta skulle då innebära att minst 50% av fallen orsakas av alternativa faktorer, som inte förknippas med det genetiska arvet. Den mest uppenbara riskfaktorn i miljön är cigarettrökning, med en tvåfaldig livstidsrisk för rökare att utveckla Crohns sjukdom jämfört med icke-rökare. Dessutom tenderar rökare att ha ett mer svårartat sjukdomsförlopp än icke-rökare och även mindre nytta av medicinering.
Förvånansvärt nog har ingen tydlig koppling fastställts mellan specifika koster och risken att utveckla antingen Crohns sjukdom eller Ulcerös kolit. Raffinerat socker, margarin, bagerijäst och coladrycker har dock listats som möjliga miljöriskfaktorer.