Nyårsförberedelser fort.

Sparrissoppa
1/2 gullök, hackas
2 knippen grönsparris, kuttas och spara 8 knoppar, typ 4 cm långa
1 1/2 hönsbuljong
7 dl vatten
2,5 dl vispgrädde
salt & peppar

Bryn löken lite häll i allt annat och koka upp och låt koka ca 6 min. sparrisen behöver bli lite mjuk så att man kan mixa ihop den i matberedaren.
Mixa lök och sparrisen och häll tllbaks den i kastrullen. Smaka av.
Färdigt
När jag serverar den så kokar jag upp den och kör i stavmixen för att få den fluffig. Servas genast med 2 lättgrillade knoppar på vardera tallrik. detta blir en soppa för fyra.
Det ska serveras två canapeér till soppan.

Jag förbereder nu röran till den ena.
Rökt renstek från Bruksvallarnas rökeri, kesella, gräslök, paprika, salt & peppar.
Den andra canapeén ska det vara en getost från jämtland,  skärvångens Bymejeri. Den ska jag servera varm och på ett smörbrynt vittbröd helt naturellt eftersom det finns så många smaker från soppan och rensteken.
Om jag skulle ha serverat den ensam som en förrätt så hade nog bacon och fikonmarmelad fått följa med.

Hummer ska vi ha men den ska serveras helt naturell. Har så många gånger gjort röror mm till hummern men ingen i vårat sällskap är intresserad utav det så inget tjafs i år och heller inget att förbereda.

Black & White blir årets varmrätt. Tja den har vi haft förr men det var önskemålet och varför inte göra lätt för sig ibland. Oxfile blir det endast i år ( ska ju vara fläskfile också ) men det fanns bara bamse oxfileér så varför inte.
Den putsar jag, skär bort den vita senan och gör min tryffelsås från grunden:
Bryn morötter, lök, palsternacka och köttputset. Tillsätt 2 msk mjöl och häll på 1 dl vatten. Koka upp igen och tillsätt 2 dl röttvin. Behöver inte vara av en bra sort. Ta det gamla som du har lämnat i kylskåpet och inte slängde sist du drack.
Koka upp igen, smaksätt med soya, timjan, oregano, salt & peppar. Tryffeln struntar jag i så det blir en hederlig god rödvinsås.

Ja det börjar hända saker i köket.
Kanske ett glas vitt skulle smaka......


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0